Danhost blog

Hvad er et domænenavn?

Hvad er et domænenavn

Hvad er et domænenavn – Efterlad gerne en kommentar…
hvis der er noget du er i tvivl om, vedr. domænenavne.

Hvad er et domænenavn – Den korte forklaring:

Et domæne er et navn man skriver, for at få vist en hjemmeside.
Et domænenavn indeholder 2 ting: Et navn + En endelse.
Eksempel: abc.dk

Endelsen står efter punktummet og er ofte betegnelsen på det land som hjemmesiden henvender til, eksempelvis er endelserne .dk = Danmark og .de = Tyskland. Derimod er .com ikke en endelse, der er landebaseret. .com-domæner er derimod mere internationalt, ligesom .eu-domæner er rettet mod hele europa.

Husk altid at der skal være et punktum mellem navn og endelse.

Køb dit eget domænenavn hos Danhost:
Klik her for at søge efter domænenavn  ➤

 

Hvad er et domænenavn – Den lange forklaring:

Et domænenavn er et alias til den IP-adresse, hvorpå en hjemmeside vises.

En IP-adresse er en Internet Protokol-adresse, som består af et unikt nummer, der bruges af alle netværksenheder til at kommunikere. En IP-adresse har en direkte sammenhæng med et domænenavn via domænets DNS. DNS-servicen kan via domænets navneserver videregive information om, hvilken IP-adresse domænet peger hen på, samt hvilken hjemmeside, der skal vises når domænenavnet tilgås.

Domæner og IP-adresser – Eksempel:
En IP-adresse, som Google benytter hedder 173.194.112.2
Hvis du indsætter denne IP-adresse i din browser, bliver du stillet om til domænenavnet google.dk, fordi Google ejer sin egen IP-adresse. Domænenavne blev i sin tid blev opfundet som alternativ til at vi skulle gå rundt og huske på IP-adresser. Men i dag er der ikke IP-adresser nok til alle hjemmesider, hvorfor det i dag styres væsentlig anderledes.

Der er som sagt ikke IP-adresser nok til alle hjemmesider. Derfor ligger der ofte MANGE hjemmesider på den samme IP-adresse. I disse tilfælde er domænenavnet nødvendigt for at få vist hjemmesiden, da man derfor ikke kan gøre ligesom ovenstående eksempel fra Google. Domænets DNS peger hen på en shared server, hvor der hostes mange webhoteller. Nogle webhoteller kan tilmed også indeholde flere hjemmesider. På webhotellet registreres domænet, således at serveren straks ved, hvilken af de mange hjemmesider, der skal vises, når man indtaster domænenavnet.

 

Men i dag er et domæne ikke bare et domæne …

Der findes flere typer af domæner, som bruges til mange forskellige formål.
Klik her for at søge efter domænenavn  ➤

 

Hvad er et subdomæne?

Et subdomæne er et selvstændigt domæne, som kobles sammen med det primære domæne. Dette er meget populært blandt de virksomheder, der har brug for flere hjemmesider til den samme virksomhed.

Et subdomæne består af 3 ting:
Emne + Et navn + En endelse

Hvis du eksempelvis gerne vil lave en blog, så kunne bloggen lægges på subdomænet, der hedder ”blog.abc.dk”. Det kunne også være du gerne vil have en webshop, så kunne du lægge webshoppen på subdomænet ”shop.abc.dk” – Og stadig have din almindelig hjemmeside liggende på abc.dk

 

Hvad er et tillægsdomæne / Parked domain ?

Et tillægsdomæne omtales oftest som Parked Domain. Man benytter et tillægsdomæne, når man gerne vil have 2 domæner til at vise den samme hjemmeside.

Du kan med fordel bruge et tillægsdomæne, hvis du vil have folk fra andre lande til at se din hjemmeside.

Du sætter dit tillægsdomæne op til at vise dén hjemmeside, der ligger på hoveddomænet. Hvis hoveddomænet er abc.dk og det andet domæne hedder abc.com, så bliver abc.com et tillægsdomæne, som viderestiller til abc.dk. Ligeledes kan du også købe domænet abc.de som dermed også kan sættes op som en tillægsdomæne, der videresender kunden til abc.dk

 

Andre tidspunkter, hvor tillægsdomæner kan benyttes:

  • Ejer du et domæne med bindestreg, kan du med fordel købe det samme domæne uden bindestreg. Det gør det lettere for dine kunder at skrive din webadresse. Klik her for at søge efter dit domæne med eller uden bindestreg
    Søg domæne med og uden bindestreg  ➤
  • Hvis du har et virksomhedsnavn, hvor der indgår specialtegn som æ, ø eller å. Her bør du købe to domæner, hvor hoveddomænet skal være uden specialtegn.
    Søg domæne med æ, ø eller å  ➤
  • Skulle din virksomhed en dag skifte navn, bør du altid beholde dit gamle domænenavn. Det gamle domæne sætter du op som tillægsdomæne til dit nye domænenavn. Så er du sikker på ingen af dine gamle kunder får problemer, når de skal ind på din hjemmeside.

 

Hvad er et addon domæne?

Man snakker om addon domæner, når der er flere domæner på ét webhotel. Et addon domæne er et domæne, hvor du kan oprette en separat hjemmeside med tilhørende e-mailadresser.

 

Det der sker når du laver et addon domæne:

  • Der oprettes en ny mappe på webhotellet inde i ”public.html”. ”public_html” er en mappe, hvor alle filerne ligger til din hjemmeside, som vises når nogen indtaster dit domænenavn.
  • Der laves også et subdomæne for hoveddomænet, som også giver den adgang til den nye public.html-mappe.

 

Eksempel på oprettede mapper:

Hvis du har en hjemmeside på domænet abc.dk og du gerne vil have en ny hjemmeside, der hedder 123.dk, så tilføjes domænet 123.dk som et addon domæne på dit webhotel. Når addon domænet er tilføjet, bliver det nu muligt at tilgå siden/siderne jf. ovenstående, med følgende URL’s:

abc.dk                  (hjemmeside nr. 1, benytter public.html)
abc.dk/123       (mappe til addon domænet)
123.abc.dk       (subdomæne)
123.dk
               (hjemmeside nr. 2, benytter public.html)

 

Vil du vide mere om domæner? Læs mere  ➤

Hvad er et domænenavn – Efterlad gerne en kommentar…
hvis du har spørgsmål til domæner, som vi ikke får besvaret her i artiklen.

 

“Ja tak, hold mig opdateret …”

Følg Danhost på Facebook, Linkedin og Google Plus – Vi holder dig opdateret !

 

facebook-danhost  linkedin-danhost  google-plus-danhost

 

 

Ingen kommentar

Du kan skrive den første kommentar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


Relaterede indlæg

Få besked om nye indlæg

Følg Danhost på Facebook